Pagina's

dinsdag 17 april 2012

Weer wat geleerd

Het sprayen van de neus: Als je weerstand niet de pan uit swingt en je een flinke verkoudheid oploopt, wees dan verstandig en spray de neus. Een collega van me zei het pas en ik was eigenwijs, helaas; nu heb ik een holte-ontsteking.

Een holte-ontsteking zorgt voor bonkende koppijn, dichte neus, groen snot, hoesten en niezen, geen smaak, koorts, drukkend gevoel rond rond ogen en wangen, pijnlijke kiezen, wazig zien en bloedneuzen en als je pech hebt ook voor allerlei aanverwante ontstekingen.

Spijt. Waar een verkoudheid doorgaans goed is voor een week vermoeid ademhalen, is een holte-ontsteking goed voor viér weken[!] ongemak.

Tip voor de eerst volgende verkoudheid is daarom: snuit nooit hard je neus en haal 'm ook niet op- dáár krijg je een holte-ontsteking van, maar spray 'm. Sprayen, aspirines en slaap. Dat is echt de truc om ellende te voorkomen... Weer wat geleerd.

maandag 16 april 2012

Het Noord Nederlands Orkest speelt met Simone Lamsma

Dit weekend heb ik een mooi programma gezien van het Noord Nederlands Orkest. Stravinsky door 23 blazers (waaronder mijn vrouw), Brahms en Prokofjevs vijfde- Ode aan het Einde van de Oorlog. Opvallend was het spel van Simone Lamsma [onthoud die naam!] tijdens het vioolconcert van Brahms.

Een collega van m'n vrouw zei dat het voor het eerst was dat ze echt niet begreep hoe het fysiek mogelijk was een stuk zo te spelen. "Ik speel ook viool", zei ze, "en ik begrijp echt niet hoe ze het doet. Decimen...", ze gebaarde met een spastische beweging allerlei onmogelijke vingergrepen, "echt ongelooflijk."En dat was het.

Prachtig om te zien en te horen hoe iemand zo samenvalt met de muziek. Als je weinig verstand hebt van klassieke muziek, maar wel belangstelling hebt, hou dan de concertagenda van Simone Lamsma in de gaten. Daar kun je je moeilijk een buil aan vallen.

Film: Terraferma

Een vulkanisch eiland dat te klein is om op de landkaart vermelden, wordt overspoelt door Afrikaanse immigranten. Terraferma (vase land) is een italiaans familie-epos rond de vissersfamilie van de 20-jarige Fillipo die een beter bestaan probeert op te bouwen.

De film gaat in op vragen die ook voor mensen op het vaste land actueel zijn: Vaar je op je eigen compas of op dat van staatswetten en regels? Waar vallen die samen en waar zijn ze niet te verenigen? En wat doe je dan?

In tegenstelling tot de film Intouchables waar ik eerder over sprak is Terraferma geen must see, maar wel de moeite waard.

zaterdag 14 april 2012

Wat maakt het uit wie het geschreven heeft?

Journalistiek dilemma: NRC Handelsblad krijgt naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. en het Hofnarretje een opiniestuk binnen. Het stuk vertegenwoordigd een opmerkelijk, interessant inhoudelijk goed onderbouwd en nog niet eerder verwoord standpunt dat de krant graag wil opnemen in haar opiniepagina. Het stuk is zo goed geschreven dat er redactioneel maar weinig aan hoeft te gebeuren. De afzender is een medisch ethicus T. van Willigenburg die al eerder in de krant gepubliceerd heeft.

Vraag: Wat zou jij doen: Het stuk plaatsen of niet? Hoe en waarom? Post je reactie.

Later blijkt uit een reactie van een lezer dat Van Willigenburg veroordeeld is voor een misbruik delict. De krant vraagt zich af of zij met die wetenschap het stuk zou hebben geplaatst. Met andere woorden. In hoeverre bepaalt de achtergrond van de boodschapper de waarde van de boodschap.

Kijk ook het filmpje erover in het Vara-programma 'De waan van de dag': van 08.26 tot 13.30 via deze link.

vrijdag 13 april 2012

Kijktip: Kleine filosofen

"Wat is Intelligentie?" "Mamma is intelligent, want zij zet de pot Nutella nooit in de koelkast." Filosoferen met vierjarigen:

In het dorpje Mée-sur-Seine vlak bij Parijs krijgen kleuters van vier filosofieles. In een kringetje praten ze elke week een uur over dood, vriendschap, liefde, intelligentie en geld. De juf stelt ze vragen als ‘wat betekent het om intelligent te zijn, om vrij te zijn, om geld te hebben’, en de leerlingen gaan ermee aan de slag.
"Fylosofie zorgt ervoor dat je net zomaar alles aanneemt, maar zelf leert denken. Jong denkplezier maakt vrolijk open en weerbaar." Stine Jensen
Gisterenavond kwam ik al zappend langs deze documentaire over kleine filosofen: ik bleef hangen. Interessant en ontroerend om te zien hoe kleuters denken, praten en redeneren over gecompliceerde en soms existentiele kwesties. De documentaire duurt 56 minuten en is hier te zien.

donderdag 12 april 2012

Rondje Vechtdal

"Bijna was ik zelfs even de zee vergeten: zo mooi."
Vanaf Dalfsen zag ik een kasteel waar ik al wandelend niet bijkwam. Ik besloot hond Harry in de auto te laden en een stuk te rijden. Landgoed Rechteren, zo bleek. Voor een toevallige passant helaas niet toegankelijk, want het is nog steeds door een heuse kasteel-familie in gebruik. Doorrijden dus. Harry leek het niet erg te vinden. Hij had zich ondertussen op de stoel naast me aan een zonnebad overgegeven.

Via een smal paadje kwam ik op een landweg naar Vilsteren. Vanaf daar reed ik dwars tegen de adviezen in van de TomTom die op 'Thuis' stond afgesteld, mijn neus achterna. Met een kleine omweg door het groen, langs het water en allerlei jaloersmakende huizen en duinen zelfs, kwam ik uit in Ommen. Vandaar ben ik via beeldentuin Aningahof naar Zwolle gereden.

Mijn mond hing het grootste deel van de rit door het prachtige Vechtdal open van verbazing. Als ik al niet in dit gebied zou wonen, dan zou ik er zeker een keer een B&B, een hotelletje of een camping boeken.

"Maar ik woon er wel gelukkig", zei ik dat hardop?;)

woensdag 11 april 2012

Must see film: Intouchables


De film 'Intouchables' zojuist gezien: gaat dat zien! Wat een ontzettend grappige, ontroerende, brok in de keel, feel good movie, zeg. Als je naar buiten kijkt, ziet dat het druilerig weer is en je afvraagt wat je ermee aanmoet: Hijs jezelf dan in de tram of op de fiets en ga naar de bioscoop.

Ik moest ontzettend denken aan een Nigeriaan die ik ooit ontmoette en met wie ik na een flinke woordenwisseling bevriend raakte. Hij nam me mee in zijn wereld als illegaal en ik hem in die van mij als actieve journalist. Ook dat was een mooi verhaal. Met dat verschil dat ik uiteindelijk omwille van zijn veiligheid nooit over hem persoonlijk heb gepubliceerd.