Pagina's

zaterdag 24 november 2012

ZZP-en? Wat is je (toegevoegde) waarde?

Zag net een stukkie voorbij zeilen dat wellicht interessant is voor mijn studenten: De NVJ geeft advies over tarieven en houdt hen voor dat zij alleen een kans maken als ze en hun toegevoegde waarde in kaart weten te brengen en deze aan de man weten te brengen.


Journalisten bij wet beschermd

NOS meldt dat het verschoningsrecht van journalisten bij wet geregeld zal worden. Ik vraag me wat hier de consequenties van zijn. Een wettelijke regeling voor journalisten kan ook leiden tot een registratie van wie journalist is volgens de staat. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de onafhankelijkheid van journalisten. Tot nu toe is het een vrij beroep. Ik vraag me af of daar nu een end aan wordt gemaakt... Ff in de gaten houden.

Maestro

Bij de meesten blijft de wens om ooit een keer een orkest te dirigeren bij zwaaien met een chopstick in de huiskamer. Geweldig en hilarisch daarom om te kijken naar Maestro op Nederland 1: Bekende Nederlanders die een orkest onprofessioneel mishandelen in een poging te dirigeren. Het orkest loopt weg met Michiel Romeijn die iedereen gek dirigeert bij Grieg in een punkrock versie. Jammer dat het figurerende Holland Symfonia Orkest wordt wegbezuinigd.



Five Broken camera's




Zeer onder de indruk van de documentaire 'Five Broken Camera's' waarin een Palestijn op onnavolgbare wijze het ommuren van zijn dorp Bil'in door Israëli's in beeld brengt. Zeer de moeite waard om terug te kijken! En voor wie meer wil: ga naar het IDFA!


The creative proces





Als masterstudent voel ik mee met de studenten die ik lesgeef.

What if money didn't matter?

Inspirerend filmpje waar je een goed humeur van krijgt...


Do every day one thing that scares you!



"The most interesting people I know didn’t know at 22 what they 
wanted to do with their lives, some of the most interesting 40 year 
olds I know still don’t."


Opleiding van de toekomst...



Ik droom over een opleiding Journalistiek die selecteert op de ‘drive’ van studenten aan de poort. Een opleiding op Hbo-niveau die studenten een hoogwaardig en uitdagend programma biedt in het gericht creëren van journalistieke online tekst-, beeld-, geluid- en grafic- bijdragen. Een opleiding waarin vooraanstaande docenten, studenten helpen bij het oprichten en inrichten van hun eigen journalistieke praktijk met daarin plek voor commercie, mits transparant en dus betrouwbaar. En een opleiding die met een soort uitzend- en adviesbureau (één stap verder dus dan een stage/buitenland bureau) een schakel biedt tussen studenten, docenten, journalistiek- en commercieel- werkveld.
Met de nieuwe missie en visie van de journalistiek-opleiding van Windesheim lijkt een eerste paal geslagen. De journalistiek-opleiding wil een topopleiding worden die zich richt op de markt van betrouwbare, betrokken, gedreven en ondernemende ‘newsnavigators’. De opleiding stimuleert daarbij: “een ondernemende houding bij zowel studenten als docenten.” Kijk, daar word ik nou vrolijk van!

Barbapapa is Homo



zondag 23 september 2012

#durftevragen

Een vraag als uitgangspunt voor veranderingen in organisaties: daarover gaat #durftevragen. Tot nu toe kende ik de hashtagkreet alleen van twitter, maar het blijkt een concept te zijn waarvan de hashtag een gevolg is. De bedenkers van het model gaan er van uit dat mensen graag helpen. Vragen die zich richten op een wens, een droom, een idee of een doel zijn het vertrekpunt: de opbrengsten zijn wisselend 'amazing'. Het artikel staat in dit winternummer van slowmanagement. Het boek erover ligt voor 16,95 in de winkel, maar is geheel in lijn met het deel-principe (copyleft in plaats van copyright) ook gratis te downloaden.

Film: 'A simple life'

Prachtige film gezien: 'A simple life'. Een Chinese film over vriendschap en ouder worden. De opmerkzame eenvoud in de beeldvoering zorgen ervoor dat twee acteurs  je geleidelijk onder de huid kruipen. Het verhaal gaat over een 'amah', een dienst- en kindermeid die na vier generaties en een beroerte niet meer voor de familie kan zorgen. De jongste telg in de familie besluit de rollen om te draaien: hij neemt de zorg over de amah voor zijn rekening. Het is moeilijk exact te verwoorden waarom, maar de film heeft me zeer ontroerd. Ik denk omdat het twee rollen laat zien die wij allemaal op de een of andere manier in ons leven zullen spelen.

woensdag 27 juni 2012

Als een kind in een snoepwinkel

Voordat de BBC de nieuwe Integrated Newsroom in gebruik neemt, krijg ik een 'sneak preview' van Europa's grootste nieuwsvloer. Als een kind in een snoepwinkel loop ik rond in het nieuwe immense gebouw in Londen. Het is mooi ontworpen en staat vol met (nog) smetteloze designmeubels. Van hoog uit het gebouw zie ik de immense Centrale Tafel (CT) waar straks alle grote nieuwsbeslissingen worden genomen. Op veel kleinere schaal heb ik bij de NOS aan de CT gewerkt. Nu struin ik hier rond met een klein clubje collega's omdat ik meehelp met het samenstellen van een nieuw opleidigsprogramma voor de journalistiek opleiding in Zwolle: wat een rotleven;)

vrijdag 22 juni 2012

'Even de zee aantikken en dan naar huis'

De zilte zeelucht, het zicht op de horizon, de wind, het zand en de eerste spetters op ons gezicht: altijd als ik de zee zie, maakt mijn hart een dansje want de zee doet altijd goed. Sinds we in het oosten wonen combineren we familiebezoek in het westen steeds vaker met de zee. 'Even de zee aantikken en dan naar huis', zeggen we dan. Gisteren zijn we vlak voor het grote onweer losbrak naar de zee in Castricum gereden.

Zo grappig om te constateren dat mensen die de zee vreemd zijn alleen gaan als de mussen dood van het dak vallen en ze met zijn allen, bij voorkeur op het heetst van de dag in de file staan op weg naar de kust. Als bioscoopbezoekers die een kaskraker uitzoeken omdat ze er zeker van willen zijn dat ze een goeie tijd hebben. Het eindresultaat is dan altijd rond een voldoende, maar nooit meer dan een zes.

Mensen die bij de zee wonen gaan veel vaker aan het eind van de middag terwijl de rest weer in de file terug naar huis staat. Die eten dan hun avondmaal met zicht op zee en wachten rustig tot 'De Son in de See Sakt', zoals we dat in Noord-Holland zeggen. En hoewel er natuurlijk niks mis is met een kaskraker, is het aan te raden dat ook eens te doen. Want of je nou het zwoele avondrood langzaam achter de horizon ziet verdwijnen of dat je zoals gisteren de zilte spetters op je gezicht voelt: De zee doet altijd goed.

dinsdag 17 april 2012

Weer wat geleerd

Het sprayen van de neus: Als je weerstand niet de pan uit swingt en je een flinke verkoudheid oploopt, wees dan verstandig en spray de neus. Een collega van me zei het pas en ik was eigenwijs, helaas; nu heb ik een holte-ontsteking.

Een holte-ontsteking zorgt voor bonkende koppijn, dichte neus, groen snot, hoesten en niezen, geen smaak, koorts, drukkend gevoel rond rond ogen en wangen, pijnlijke kiezen, wazig zien en bloedneuzen en als je pech hebt ook voor allerlei aanverwante ontstekingen.

Spijt. Waar een verkoudheid doorgaans goed is voor een week vermoeid ademhalen, is een holte-ontsteking goed voor viér weken[!] ongemak.

Tip voor de eerst volgende verkoudheid is daarom: snuit nooit hard je neus en haal 'm ook niet op- dáár krijg je een holte-ontsteking van, maar spray 'm. Sprayen, aspirines en slaap. Dat is echt de truc om ellende te voorkomen... Weer wat geleerd.

maandag 16 april 2012

Het Noord Nederlands Orkest speelt met Simone Lamsma

Dit weekend heb ik een mooi programma gezien van het Noord Nederlands Orkest. Stravinsky door 23 blazers (waaronder mijn vrouw), Brahms en Prokofjevs vijfde- Ode aan het Einde van de Oorlog. Opvallend was het spel van Simone Lamsma [onthoud die naam!] tijdens het vioolconcert van Brahms.

Een collega van m'n vrouw zei dat het voor het eerst was dat ze echt niet begreep hoe het fysiek mogelijk was een stuk zo te spelen. "Ik speel ook viool", zei ze, "en ik begrijp echt niet hoe ze het doet. Decimen...", ze gebaarde met een spastische beweging allerlei onmogelijke vingergrepen, "echt ongelooflijk."En dat was het.

Prachtig om te zien en te horen hoe iemand zo samenvalt met de muziek. Als je weinig verstand hebt van klassieke muziek, maar wel belangstelling hebt, hou dan de concertagenda van Simone Lamsma in de gaten. Daar kun je je moeilijk een buil aan vallen.

Film: Terraferma

Een vulkanisch eiland dat te klein is om op de landkaart vermelden, wordt overspoelt door Afrikaanse immigranten. Terraferma (vase land) is een italiaans familie-epos rond de vissersfamilie van de 20-jarige Fillipo die een beter bestaan probeert op te bouwen.

De film gaat in op vragen die ook voor mensen op het vaste land actueel zijn: Vaar je op je eigen compas of op dat van staatswetten en regels? Waar vallen die samen en waar zijn ze niet te verenigen? En wat doe je dan?

In tegenstelling tot de film Intouchables waar ik eerder over sprak is Terraferma geen must see, maar wel de moeite waard.

zaterdag 14 april 2012

Wat maakt het uit wie het geschreven heeft?

Journalistiek dilemma: NRC Handelsblad krijgt naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. en het Hofnarretje een opiniestuk binnen. Het stuk vertegenwoordigd een opmerkelijk, interessant inhoudelijk goed onderbouwd en nog niet eerder verwoord standpunt dat de krant graag wil opnemen in haar opiniepagina. Het stuk is zo goed geschreven dat er redactioneel maar weinig aan hoeft te gebeuren. De afzender is een medisch ethicus T. van Willigenburg die al eerder in de krant gepubliceerd heeft.

Vraag: Wat zou jij doen: Het stuk plaatsen of niet? Hoe en waarom? Post je reactie.

Later blijkt uit een reactie van een lezer dat Van Willigenburg veroordeeld is voor een misbruik delict. De krant vraagt zich af of zij met die wetenschap het stuk zou hebben geplaatst. Met andere woorden. In hoeverre bepaalt de achtergrond van de boodschapper de waarde van de boodschap.

Kijk ook het filmpje erover in het Vara-programma 'De waan van de dag': van 08.26 tot 13.30 via deze link.

vrijdag 13 april 2012

Kijktip: Kleine filosofen

"Wat is Intelligentie?" "Mamma is intelligent, want zij zet de pot Nutella nooit in de koelkast." Filosoferen met vierjarigen:

In het dorpje Mée-sur-Seine vlak bij Parijs krijgen kleuters van vier filosofieles. In een kringetje praten ze elke week een uur over dood, vriendschap, liefde, intelligentie en geld. De juf stelt ze vragen als ‘wat betekent het om intelligent te zijn, om vrij te zijn, om geld te hebben’, en de leerlingen gaan ermee aan de slag.
"Fylosofie zorgt ervoor dat je net zomaar alles aanneemt, maar zelf leert denken. Jong denkplezier maakt vrolijk open en weerbaar." Stine Jensen
Gisterenavond kwam ik al zappend langs deze documentaire over kleine filosofen: ik bleef hangen. Interessant en ontroerend om te zien hoe kleuters denken, praten en redeneren over gecompliceerde en soms existentiele kwesties. De documentaire duurt 56 minuten en is hier te zien.

donderdag 12 april 2012

Rondje Vechtdal

"Bijna was ik zelfs even de zee vergeten: zo mooi."
Vanaf Dalfsen zag ik een kasteel waar ik al wandelend niet bijkwam. Ik besloot hond Harry in de auto te laden en een stuk te rijden. Landgoed Rechteren, zo bleek. Voor een toevallige passant helaas niet toegankelijk, want het is nog steeds door een heuse kasteel-familie in gebruik. Doorrijden dus. Harry leek het niet erg te vinden. Hij had zich ondertussen op de stoel naast me aan een zonnebad overgegeven.

Via een smal paadje kwam ik op een landweg naar Vilsteren. Vanaf daar reed ik dwars tegen de adviezen in van de TomTom die op 'Thuis' stond afgesteld, mijn neus achterna. Met een kleine omweg door het groen, langs het water en allerlei jaloersmakende huizen en duinen zelfs, kwam ik uit in Ommen. Vandaar ben ik via beeldentuin Aningahof naar Zwolle gereden.

Mijn mond hing het grootste deel van de rit door het prachtige Vechtdal open van verbazing. Als ik al niet in dit gebied zou wonen, dan zou ik er zeker een keer een B&B, een hotelletje of een camping boeken.

"Maar ik woon er wel gelukkig", zei ik dat hardop?;)

woensdag 11 april 2012

Must see film: Intouchables


De film 'Intouchables' zojuist gezien: gaat dat zien! Wat een ontzettend grappige, ontroerende, brok in de keel, feel good movie, zeg. Als je naar buiten kijkt, ziet dat het druilerig weer is en je afvraagt wat je ermee aanmoet: Hijs jezelf dan in de tram of op de fiets en ga naar de bioscoop.

Ik moest ontzettend denken aan een Nigeriaan die ik ooit ontmoette en met wie ik na een flinke woordenwisseling bevriend raakte. Hij nam me mee in zijn wereld als illegaal en ik hem in die van mij als actieve journalist. Ook dat was een mooi verhaal. Met dat verschil dat ik uiteindelijk omwille van zijn veiligheid nooit over hem persoonlijk heb gepubliceerd.